pátek 28. července 2017

Z hlubin minulosti

Připravené, leč nevydané.

Nezveřejněná reportáž z exkurze na rozloučenou:


Ropa a její dobývání
Aneb prohlubování znalostí snadno a rychle…

Možnost konečně něco vidět doopravdy a ne se o tom jen učit nás velmi potěšila, proto jsme se na exkurzi velmi těšili. Ovšem záhy se dostavilo zklamání. Většině z nás se s ropou spojí Spojené Arabské  Emiráty a všechen přepych Abu-Zabí, tedy nikoliv nějaký ropou zavánějící domek u železniční stanice v Hodoníně.



  Ne příliš nadšeně vstupovali studenti místo letadla do autobusu onoho chladného rána dne 2. 11. L. P. 2016. Po dlouhé cestě jsme však přeci jen dojeli až do cíle, zde nás ovšem čekalo něco nečekaného. Jakýsi pán s brýlemi a velmi živou gestikulací držel otevřenou láhev s ropou a každého, kdo kolem prošel, pomazal tímto „hnisem zemským“. Nikoho z nás by nenapadlo, že právě ropa pod UV světlem fosforeskuje podobně jako tonic (pochopitelně bez ginu). Spolu s vyvěrající  ropou, objevovaly se další a další zajímavosti na poli fyziky, chemie i geologie, a tak se nám z propisek jen kouřilo. V další části prohlídky muzea jsme se mohli prostřednictvím stereolupy (tedy nikoliv mikroskopu, jak nás pán mystifikoval) proniknout do hlubin krás a tajů nerostů a zkamenělin jejich sbírek. Vyprovázeni špalírem těžebních dlát a vrtáků jsme si razili cestu ven k poslední části expozice. Když někomu řeknete „těžba ropy“, jistojistě si hned vybaví pole Dallasu s těmi divnými věcmi. My jako třída poučená již víme, že jsou zvány „kozlíky“. Právě jejich expozice se do stísněného domečku nevešla, a proto nás opět učitelé vyhnali na mráz. Ovšem monumentálnost této sbírky byla více než pozoruhodná, ostatně, kde bychom bez ropy byli? Právě tlupa těžebních kozlíků je oním Atlasem, jež nese tíhu našeho blahobytu.

Při zpáteční cestě byla potvrzena slova pána z muzea, že ropa se těží i u nás. Jako ve snu byla naše skupina, když byla upozorňována na ropný vrt každý centimetr cesty podzimní Moravou. Věrni odkazu Komenského, zastavili nám poblíž jednoho vrtu, abychom se mohli občerstvit zdravotní procházkou a na vlastní bulvy shlédnout vrt v akci. Po pěti minutách přetlačování s automobily se peloton ocitl kdesi v polích pod Pálavou a před sebou na betonu vrt. Kozlík nikde! Občerstveni mnoha povzbudivými slovy pana učitele Hučína jsme se vraceli opět k autobusu.



Děkujeme tímto našim učitelům, kteří pro nás toto oblažení schystali, a to způsobem jednoho bývalého, leč později slavného studenta gymnázia:

„Bylo to krásné a bylo toho dost…“














Žádné komentáře:

Okomentovat