úterý 9. června 2015

Průzkum

První prohlídka

aneb co jsem si to zase koupil...

!Varování!

 Následující text je příšerně dlouhý a slabším povahám se doporučují denní přestávky pro vstřebání všech těch zbytečných rozšiřujících informací.

Pár slov na úvod:

Po dlouhé době zde přibyl nějaký ten "alla-organologický" článek. Nemusíte se bát, protože úroveň pochopitelnosti textu se budu snažit držet co nejvýše. Myslím, že budu moc do budoucna slíbit více textů a textíků všech různých stylů, nicméně jsem se rozhodl, že se pokusím vzkřísit toto (a možná ještě jedno) harmonium o svých letních prázdninách. Plánuji vydávat každou neděli týdenní update. Nebude však obsahovat jen zdlouhavé, nikam nevedoucí, popisy dějem, ale i líčení všech mých obyčejně-neobyčejných zážitků, strastí, dojmů, možná nějaké mé zdařilejší slohové dílko, anebo jen nějaké pěkné fotečky, protože...(No nepřebíhejme.)

Každopádně, moji nově nabytou chuť podělit se s FBI (a s vámi) o mé nepodstatné příběhy epizodního charakteru, budu v současných i nadcházejících dnech využívat jak k pobavení gramatických škodolibců, tak i k odlehčení mé dušičky (u které objevil jistý renomovaný gynekolog sklony k psychopatii).

A teď k věci:

Motivační obrázek na úvod

Výrobní štítek - to co z něj zbylo...


Technické specifikace:

  • Výrobce: Jan Tuček, Kutná Hora a PH.I. Trayser&Comp., Stuttgart
  • Rok výroby: neznámý (zatím!)
  • Opusové číslo: neznámé
  • Model: neznámý (uznávám, to už není vtipné...)
  • Typ: tlakový
  • Rozsah: (C-c4) 61 kláves, (C-a) 22 pedálů
  • Dodávka vzduchu: nožní šlapání, postranní páka
  • Vzduchové hospodářství: 2 klínové - čerpací, 1 faldový - zásobní 

Dispozice:

Bas (C-f1) :
  • 1 ... Cor Anglais 
  • 3 ... Chybí - pravděpodobně Fivre 
  • S ... Sourdine (tzn. "Dusítko") - převzato z Cor Anglais
  • F ... Forte (to zná asi každý...)
Pedál (C-a)
  • 2 ... Chybí - asi něco jako Bombard, Bourdon anebo něco více velkolepého...
Diskant (e1-c3) :
  • 1 ... Flúte
  • 3 ... Flageolet
  • T ... Trémolo - převzato z Flúte
  • F ... Forte 
Pomocná zařízení: (oba štítky chybí)
  • Expression (betálná vychytávka)
  • Grand Jeux - "tutti jedním tahem"

Pár obrázků na oddych... :-)


Trošku efektů (aby nebylo vidět poškození)

Tedy, není to "jenom obyčejné harmonium", ale pedál-harmonium. 
(Asi jediný dobrý důvod, proč jsem ten "prožranej krám" koupil) 

Průzkum trhu:
To dá rozum, že když něco koupím a nevím o tom skoro nic, že se chci poučit. Zatím jsem překvapivě nenašel identický nástroj, ale zato velkou řádku podobných. Tento "model" skříně je u Tučkových tlakových harmonii velmi oblíbený a běžný. Například zde je video téměř stejného kousku -  vyrobeného ale bez pedálu, takže si můžete udělat představu jak to asi může znít. Nakonec jsem našel ještě jiný kus - tentokrát s pedálem (ale je menší...) - a v mnohonásobně utěšenějším stavu. Zde (na konci stránky).

Mít pedálové harmonium je vzácnost, kterou si rodičovské sdružení ani nedokáže představit. Toto harmonium původně sloužilo k liturgickým účelům v jistém evangelickém kostele, poté dělalo radost jedné varhanici, která ho obětavě napustila lignofixem. Ovšem ona paní "onemocněla zákeřnou nemocí " (jak se to dnes píše na školách) - narodilo se jí dítě a bylo potřeba místo na postýlku - harmonium bylo na prodej. Já jen doufám, že se najde nějaké pěkné místečko, kde bude moci sloužit dalších několik generací - třeba i liturgicky.

Mrknem' se blíž?

//nudný popis 1

Harmonium vypadá ze vzdálenosti asi sta metrů jako nové! Ovšem, když se přiblížíme, takříkajíc na dotek, prozřeme. "Vylehčovací" práce proběhly velmi úspěšně, několik kolonií, předpokládám, toto harmonium už asi odchovalo... Boční pláty jsou prasklé (po létech - půjde snadno slepit klihem), několik soustružených ornamentů chybí stejně tak, jako konce dřevěných lišt, stojan na noty se rozpadl (takže znovu a lépe - uděláme kopii původního), dřevěná madla jaksi vržou, když se ten náš cvalík přenáší. Taky bude asi něco s nožičkama - harmonium se houpe. Mám navíc důvodné podezření, že zde mohlo dojít k nějaké fušerské opravě, která měla asi zvýšit strukturální integritu skříně. Podle Tomáše Nováčka to všechno spravování a kopírování ale nakonec přece jen smysl mít bude - a to už jen z pouhého faktu, že nástroj je k tomu, aby se používal.

Motivační fotečky:

Mám prostě rád tu zebru pruhovanou...

Extrém na poli vylehčovacích prací...


Mrknem' se dovnitř?

//nudný popis 2

Uvnitř nás ale čeká milé překvapení: vše je v pořádku a nevylehčené! Samozřejmě vyjma okožení měchů - ale co byste chtěli po sto letech. Ač jsou mosazné jazýčky srdcem celého nástroje, je poměrně snadné se k nim dostat - odklopíte dvě páky a vyklopíte půl harmonia ven - no a jste tam. Při zevrubné inspekci jsem zjistil, že toto harmonium má lepší jazýčky než by mít mělo - nejspíš se jednalo o nějaký prestižní model, protože jazýčky opravdu dodala věhlasná německá firma PH.I. Trayser&Comp., Stuttgart, jak je patrné na jejich rámu. 

Zde dnes skončíme a hlouběji dnes nepůjdeme.

Pokračování příště!

Závěrečné obrázky:

Vlevo bas, vpravo diskant, nahoře 8' ,dole 4'.

Vidíte, že nekecám!

Hostina červotočů na hlavním mámu

Onen slavný pedálový strojek.

A takhle to vypadá uvnitř!


Děkuji všem, kteříš se až sem dopracovali.

FIDo V.


Žádné komentáře:

Okomentovat